Vakıflar Çanakkale İl Müdürlüğünde görev yaparken 28 Şubat sürecinde Gaziantep'te görevlendirilen Tiltay "Aklımdan hiç çıkmayan, Vakıflar Genel Müdürü'nün söylediği bir söz var: 'Bu dönemde bir kişiyi öldürmek istiyorsanız, 'Bu adam Refah-Yol'ludur' deyin yeter.' O dönemi en iyi anlatan cümlelerden biri budur" dedi.
Vakıflar Çanakkale İl Müdürlüğünde şube müdürlüğü yaparken 28 Şubat sürecinde Gaziantep'te görevlendirilen Salih Tiltay, "Vakıflar Genel Müdürü'nün Gaziantep'te söylediği bir cümle var. Şöyle demişti: 'Bu dönemde bir kişiyi öldürmek istiyorsanız, ona kurşun sıkmanıza gerek yok, sadece 'Bu adam Refah-Yol'ludur' deyin yeter.' O dönem yaşanan baskıyı anlatacak en güzel cümlelerden biri budur" dedi.
Tiltay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinde nedensiz şekilde "sürgün" edildiğini ve ailece çok mağdur olduklarını söyledi.
Süreci, kendileri için zor günlerin bir bölümü veya başlangıcı olarak değerlendiren Tiltay, "Cumhuriyet döneminde ilk defa kurumun plaket verdiği yer Çanakkale olmasına rağmen hiçbir suçumuz yokken buradan Gaziantep'e sürüldük. Gaziantep'e gidince ailem, her şeyim Çanakkale'de kaldı. Oğlum o dönem Anadolu lisesi son sınıftaydı. Tabii ki derslerine verimli çalışamadı. Bu sürgün, oğlumun bir senesine mal oldu. Bir sene daha üniversiteye hazırlanmak zorunda kaldı" diye konuştu.
Tiltay, o dönem şube müdürü olduğu için sık sık denetimlere gittiğini anlattı.
Vakıflara yoğun baskılar yapıldığını ifade eden Tiltay, şunları kaydetti:
"Askeriyeden, maliyeden, emniyetten birer kişi, vali yardımcısı ile ben ekip olarak denetimlere gidiyorduk. Denetimler yapılırken genelde art niyet ön plandaydı, kapatma amaçlı denetimler yapılıyordu. Bütün bunlara rağmen benim dönemimde Çanakkale'de hiçbir vakıf kapatılmadı ama daha sonra Gaziantep'te olduğum dönemde, denetimlere yine bu şekilde gittiğimizde bazı vakıflar kapatıldı. Genelde mahkeme kararı ile açıldığı için bu karar olmadan kapatmaları mümkün değil ancak şubeler kapatıldı."
Şubeleri kapama ve açma yetkisinin Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğuna değinen Tiltay, genel müdürlüğe yapılan baskılar sonucu bazı vakıfların şubelerinin kapatıldığı bilgisini verdi.
Salih Tiltay, o dönem yaşadığı bir olayı asla unutamadığına dikkati çekerek, "Aklımdan hiç çıkmayan, Vakıflar Genel Müdürü'nün Gaziantep'te söylediği bir cümle var. Şöyle demişti: 'Bu dönemde bir kişiyi öldürmek istiyorsanız, ona kurşun sıkmanıza gerek yok, sadece 'Bu adam Refah-Yol'ludur' deyin yeter.' O dönem yaşanan baskıyı anlatacak en güzel cümlelerden biri budur. Bu cümleyi kullandığı zaman hayretler içinde kalmıştım" ifadelerini kullandı.
"Önüme sarı zarf uzatıldı"
Yaptıkları her hareketin kendileri için suç olarak görüldüğünü söyleyen Tiltay, şunları kaydetti:
"Sürgün gidince neden gönderildiğimizi anladık. Orada ne yapsak bizim için suçtu. Aileme para aktarmak için bankaya gittim. Gidiş gelişim sadece 12 dakikaydı ve geri döndüğümde önümde sarı zarfı buldum. 'Görev için arandınız ama yerinizde bulunamadınız. Savunmanızı veriniz' diye önüme zarf uzatıldı. O dönem büyük bir sıkıntı yaşadık. Bu sıkıntıları atlattıktan sonra Çanakkale'ye dönebilmek için kurum değiştirdim. Sağlık Bakanlığına geçtim. Böylece bu dönem de atlatılmış oldu."
Kaynak: AA
Hiç yorum yok :